33 projekter lanceret om overvågning af biodiversitet

33 projekter lanceret om overvågning af biodiversitet

Overvågning af biodiversitet er afgørende for, at vi kan følge udviklingen i biodiversitet, vurdere forvaltningstiltag og forsøge at finde sammenhængene mellem udvikling i biodiversitet og menneskelige aktiviteter. Overvågning er samtidig med til at belyse de konsekvenserne, disse aktiviteter har for biodiversitet såvel som for vores eget eksistensgrundlag. 33 forskningsprojekter vil nu gøre os lidt klogere. Overvågning af biodiversitet var netop temaet for receptionen i Tallinn i Estland den 17. april 2024, hvor lanceringen af de 33 nye forsknings- og innovationsprojekter fandt sted finansieret af donorerne i det europæiske biodiversitetspartnerskab Biodiversa+ samt EU Kommissionen. Danmark er repræsenteret i biodiversitetspartnerskabet med Innovationsfonden,…
Read More
Opdaterede undervisningshæfter om biodiversitetskrisen på vej

Opdaterede undervisningshæfter om biodiversitetskrisen på vej

Nye udgaver af IPBES i Danmarks undervisningshæfter om biodiversitetskrisen ligger klar til sommer med bl.a. ny viden om dansk og global biodiversitet samt planetære grænser.  De fleste har hørt om biodiversitetskrisen, men de færreste har et samlet overblik over krisens omfang, årsager og – ikke mindst – dens løsninger. Med ambitionen om at sætte temaet på dagsordenen i de danske gymnasieskoler blev en række undervisningsmaterialer udviklet og udgivet af IPBES i Danmark med støtte fra Aage V. Jensen Naturfond i januar 2022. Materialerne, der består af tre undervisningshæfter, en lærervejledning og en række videoer, er siden udgivelsen nået bredt ud,…
Read More
Invasive arter fra globalt overblik til praktisk bekæmpelse

Invasive arter fra globalt overblik til praktisk bekæmpelse

Tirsdag den 12. december stod i biodiversitetens tegn, da Aarhus Universitet dannede rammen om et symposium om invasive arter med afsæt i ny IPBES-rapport. Blandt symposiets keynotes havde vi fornøjelsen af professor Helen Roy og lektor Alejandro Ordonez Gloria, der begge har spillet en vigtig rolle i tilblivelsen af rapporten. Manglen på plads er en af hovedårsagerne til, at biodiversiteten er trængt, som mange sikkert kan nikke genkendende til. Men vandhyacint, husrotte og almindelig robinie udgør også et problem forskellige steder på kloden. Alle tre er eksempler på invasive arter, der samlet set af IPBES er identificeret som en af…
Read More
Nu begynder implementeringen af COP15 biodiversitetsmålene

Nu begynder implementeringen af COP15 biodiversitetsmålene

Biodiversitetskonventionens COP15 er et afgørende topmøde om biodiversitet, efter det stod klart, at de tidligere mål om at bremse tabet af biodiversitet – de såkaldte Aichi Targets – ikke blev opnået. Under COP15 i Montreal i Canada står vi med andre ord oven på årtiers uforløste globale målsætninger om at stoppe tilbagegangen og tabet af jordens biodiversitet. COP15 kulminerede med 23 mål til opnåelse i 2030 i det såkaldte Global Biodiversity Framework. Et af de mål, der har fået mest opmærksomhed, er mål 3, der skal sikre, at 30% af de globale land- og havarealer er effektivt beskyttet og forvaltet i…
Read More
COP15: Politisk armlægning og natur-positive lyspunkter  

COP15: Politisk armlægning og natur-positive lyspunkter  

Verdens lande er netop nu samlet i Montreal, Canada, til FN-topmøde om biodiversitet - COP15 - for at enes om nye globale naturmål frem mod 2030, der skal afløse de nuværende, der blev aftalt i Japan i 2010. IPBES Danmark er repræsenteret ved Anders Sanchez Barfod, lektor ved Aarhus Universitet og Lars Dinesen, koordinator i det danske IPBES-kontor.   FN’s Biodiversitetskonvention blev etableret i 1992 med målet om at standse tabet af biodiversitet. COP15 er det første topmøde om biodiversitet, efter det stod klart, at de tidligere mål om at bremse tabet af biodiversitet – de såkaldte Aichi Targets – eller…
Read More
Hvordan skaber vi plads til biodiversiteten?

Hvordan skaber vi plads til biodiversiteten?

Beskyttet natur, udtagning af lavbundsjorde og nye dyrkningsmetoder var nogle af de emner, der var med til at kvalificere svaret på, hvordan vi skaber plads til biodiversiteten i det danske landskab, da symposiet ”Land sparing & land sharing” blev afholdt på Moesgaard Museum den 30. november. Over 60% af Danmarks landareal er reserveret til landbrug. Og lægger man produktionsskovene, byerne og infrastrukturen til, er den resterende plads til intakt biodiversitet så godt som væk. I det lys er det en naturlig konsekvens, at Danmark skraber bunden i EU-opgørelser over kvaliteten af natur- og biodiversitet. Behovet for et paradigmeskifte understreges af…
Read More
Ny hjemmeside om biodiversitetskrisen og dens løsninger

Ny hjemmeside om biodiversitetskrisen og dens løsninger

IPBES Danmark er netop nu ude med en ny hjemmeside – et såkaldt webflow – som giver dig et overblik over biodiversitetskrisen. På hjemmesiden har du mulighed for at finde information om biodiversitetskrisen i et globalt perspektiv såvel som i et nationalt fokus med dansk hav og fjord og dansk natur på land som omdrejningspunktet. "Biodiversitetskrisen kan løses" er både budskab og navn på det nye webflow, der sætter fokus på en af klodens mest aktuelle udfordringer på linje med klimakrisen - nemlig tabet af arter og økosystemer. Gennem et 'flow' af korte tekstbeskrivelser, billeder og videoklip giver den nye…
Read More
Deadline nærmer sig: Vil du være medforfatter til ny rapport?

Deadline nærmer sig: Vil du være medforfatter til ny rapport?

Deadline for at komme i betragtning som medforfatter på den kommende IPBES-rapport om biodiversitet og den private sektor nærmer sig. Som yngre forsker eller ekspert er der desuden en enestående mulighed for at komme i ”mesterlære” i forbindelse med udarbejdelsen af rapporten. Det nye buzzword for både virksomheder og investeringsinstitutioner er, at de skal være ”nature positive”, hvor virksomhederne i stadigt højere grad ruster sig til også at beskæftige sig med biodiversitet på samme måde som klimaet de seneste år har fundet indpas i virksomhedernes CSR-strategier Læs også: IPBES FORFATTERE SØGES TIL NY RAPPORT OM BIODIVERSITET OG BUSINESS Emnet er…
Read More
Klimafolkemødet: Lavbundsarealer vigtige for klima og biodiversitet

Klimafolkemødet: Lavbundsarealer vigtige for klima og biodiversitet

Vigtigheden af lavbundsarealer af hensyn til klima og biodiversitet blev slået fast under sessionen om kulstofrige lavbundsjorde arrangeret af IPBES Danmark under Klimafolkemødet i Middelfart i sidste uge. I sessionen deltog Inken Breum Larsen, Skovrider ved Naturstyrelsen, Bettina Helle Jensen, kontorchef i Miljøstyrelsen, Emil Haahr Vibild, fuldmægtig i Landbrugsstyrelsen og Jannik Seslef, projektleder i Assens Kommune. Lars Dinesen fra det danske IPBES-kontor varetog sessionen som moderator. Det vurderes, at op mod 20-25 procent af Danmark har været dækket af moser siden istiden. Disse tidligere moser var et centralt omdrejningspunkt under sessionen på Klimafolkemødet, da moserne i en naturlig situation har…
Read More
Nye videoer formidler naturovervågning til gymnasieelever

Nye videoer formidler naturovervågning til gymnasieelever

Nye videoer målrettet gymnasieskolen tager publikum med på en rejse rundt i Danmark og resten af verden for at sætte fokus på overvågning af naturen for at blive klogere på naturens, miljøets og biodiversitetens tilstand og udvikling. De nye videoer er en tilføjelse til det eksisterende undervisningsmateriale om biodiversitetskrisen, der siden udgivelsen har nydt stor popularitet. Overvågning af naturen kan lyde kryptisk, men faktisk er det et vigtigt redskab til at sikre den nødvendige viden om naturen, biodiversiteten og økosystemerne. Biodiversitetskrisen er blevet voldsomt forværret gennem de seneste 30 år, og det er takket være overvågning, at vi har den…
Read More