Ved at reducere mængden af areal brugt på landbrug kan vi få plads til naturområder til gavn for bl.a. biodiversiteten, vandmiljøet og klimaet. Men hvordan gør vi det? Og hvad vil udfordringen kræve i form af nytænkning, samarbejde og kulturændringer? Vejene til forandring blev sendt til debat under årets Klimafolkemøde, hvor spørgsmålene stod i kø.
Til at gøre Publikum klogere på temaet var Morten Knudsen, lektor ved CBS og medlem af IPBES i Danmarks ekspertudvalg, Ida Auken (Socialdemokratiet), Nis Kristian Hjort, formand for Vejle-Fredericia Landboforening, og Jannik Seslef, projektleder i Assens Kommune, inviteret til debat på Klimafolkemødets dag 2.
Se højdepunkter fra debatten her:
Klimarådet har i deres arealrapport fra april 2024 Danmarks fremtidige arealanvendelse (2024) fremhævet, at landbrugsarealet f.eks. kan reduceres med en tredjedel ved hjælp af relevante virkemidler og samtidig fastholde landbrugsproduktionen.
På den måde kan Danmark få plads til store naturområder, der – hvis de bliver beskyttet og placeret rigtigt – kan give store gevinster for både Danmarks biodiversitet, vandmiljø og klimaregnskab. Men det store spørgsmål er, hvordan vi kunne gribe det an? Udfordringen kræver nytænkning, samarbejde og kulturændringer, der ligger meget langt fra ”business as usual”.
Se videoen fra første debat her: Klimafolkemødet 2024: Danmarks fremtidige arealanvendelse
På vej mod “transformative forandringer”
Debatten på Klimafolkemødet fokuserede derfor på udfordringer, der knytter sig til en ændret arealforvaltning fremover. Hvordan vil landmænd og lodsejere kunne afgive en tredjedel af landbrugsarealerne? Hvad er barriererne, hvem ligger vejene frem, og hvad vil denne enorme udfordring kræve i form af nytænkning og samarbejde?
Udover at debatten var aktuel i lyset af, at regeringen få dage før havde offentliggjort deres beslutning om at etablere et grønt trepartsministerium, var debatten er samtidig aktuel i lyset af den kommende globale konsensusrapport fra IPBES om transformative forandringer, der forventes vedtaget til IPBES-plenarmødet i Windhoek, Namibia i december.
Rapporten ventes at kunne få skelsættende betydning ift. at adressere afgørende faktorer for at imødegå globale miljøkriser, herunder biodiversitetskrisen, og bidrage til at vende udviklingen.
Få mere information om det kommende IPBES-plenarmøde her: IPBES 11 Plenary – IPBES Secretariat