Blog Post

IPBES i Danmark deltog i Naturmødet 2022

IPBES i Danmark deltog i Naturmødet 2022

Da Naturmødet 2022 løb af stablen den 19.-21. maj i Hirtshals efter to års corona-pause, var det med deltagelse af IPBES i Danmark, der både var arrangør og deltager i flere debatter. Som noget nyt havde IPBES i Danmark desuden følgeskab af fem gymnasieelever, der spillede en aktiv rolle i formidlingen af flere af IPBES’ temaer.

Da havnen i Hirtshals over tre dage blev omdannet til centrum for naturens folkemøde var det med deltagelse af 30.000 gæster, herunder politikere og partier, organisationer og institutioner. Årets tema, ”Bro eller barriere?”, blev udfoldet af professor Carsten Rahbek fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Københavns Universitet under åbningsceremonien på Thunderdome-scenen, hvor miljøminister Lea Wermelin og borgmester i Hjørring Kommune, Søren Smalbro (V), forinden havde budt velkommen.

Fokus på IPBES’ kerneområder

Over Naturmødets tre dage var IPBES i Danmark både repræsenteret som arrangør og deltager i flere debatter og oplæg med relation til IPBES’ fokusområder. Derudover var IPBES i Danmark fast repræsenteret i en stand, hvor Naturmødets gæster løbende blev inviteret til en snak om IPBES’ formål og virke med udgangspunkt i de mange konsensusrapporter samt nye undervisningsmateriale.

Programmet på Naturmødet omfattede bl.a. debat på Inter Nordic-scenen om nordens skove og vådområder med fokus på potentialer og udfordringer i at implementere naturbaserede løsninger. Debatten, der tog udgangspunkt i en ny rapport fra Nordisk Ministerråd, foregik mellem Lars Dinesen fra IPBES i Danmark, Anders H. Petersen, specialkonsulent fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved KU, Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer, Peter Arnold Busck, formand i Dansk Skovforening samt Sebastian Jonshøj, vicepræsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Læs mere om Naturmødet her

Kulminationen på Naturmødet fandt sted lørdag, hvor IPBES i Danmark arrangerede og deltog i debatter og oplæg med fokus på naturgenopretning, som af FN er blevet udnævnt til et hovedfokus for årene 2021-2030. Her havde Lars Dinesen selskab af lektor Anders S. Barfod fra Aarhus Universitet i et oplæg om naturgenopretning som vigtigt redskab til at genskabe økosystemer og opretholde biodiversiteten. Samme tema blev efterfølgende samlet op i en af Naturmødets sidste debatter på hovedscenen Thunderdome mellem professor Carsten Rahbek, lektor Lars S. Barfod, Heidi Buur Holbeck fra SEGES og Venstres Marie Bjerre.

Selskab fra Gladsaxe Gymnasium

Som noget nyt havde IPBES i Danmark inviteret gymnasieeleverne Amalie, Julius, Laura, Asger og Emmely med til Naturmødet gennem i bevillig fra Aage v. Jensens Naturfond. Eleverne, der alle havde sendt en ansøgning på forhånd, er til daglig elever på Gladsaxe Gymnasium, hvor de alle går i 2. g.

Under Naturmødets tre dage spillede de en vigtig og aktiv rolle i at formidle emnerne fra IPBES i Danmarks nye gymnasiale undervisningsmaterialer i samarbejde med forfatterne Lars Dinesen og Søren Mark Jensen samt studentermedhjælper Ingrid Natorp.

Selvom opgaven var udfordrende, løste gruppen det takket være masser af forberedelse og gåpåmod, da de af tre omgange gik på NaTour-scenen og gjorde det fremmødte publikum klogere på alt fra sammenhængen mellem biodiversitets- og klimakrisen, planetære grænser og økologisk økonomi.

Læs mere om her: Gymnasieelever satte fokus på biodiversiteten på Naturmødet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Related Posts